Hogyan válasszunk megfelelő cipőt deszkázáshoz?

2017. július 13. | 2017-7-13

Magas szárú, varrot vagy vulkanizált? Bőr, vagy inkább vászon? Poliuretán Talp? Talán csak egy alacsony szárú cipő? A tökéletes gördeszkàscipő? Nehéz eldönteni, melyiket válasszuk! A gyártók, mint a Volcom, a Globe, az Etnies, a Circa, a Fallen, a Lakai és az Emerica folyamatosan fejlesztik technológiáikat, hogy a gördeszkás cipő kényelmesebbé váljon, vagy jobb board- èrzèst biztosítson. Sok làbbelit kifejezetten a deszkázáshoz terveztek, így amikor új cipőt választunk, mindig ügyeljünk arra, hogy megfeleljenek a deszkázási stílusunknak is. Annak érdekében, hogy ne zavarodj össze szenteljük ezt a pàr sort annak, hogy bemutassuk a tökéletes gördeszka cipőjének rejtélyét és magyarázzuk el, mit kellene figyelembe vennie a következő pár vásárlásakor. Ez azért fontos, mert a megfelelő választás nem csak javítja a board érzését, hanem segít megelőzni olyan sérüléseket is, mint a szakadt szalagok.

1. Szerkezet

A gördeszkás cipőkben alapvető különbségtétel az egyedüli szerkezetekből állhat: varrott (cupsole) és vulkanizált talp. A varrott talp különlegessége, hogy az alja a felső cipőhöz van ragasztva, és hozzà is van varrva. Mivel egy darabból is készült, különösen robusztus és gyakorlatilag törhetetlen. A cupsole-t különösen akkor ajánlott, ha gap-eket vagy lépcsőket ugrunk, mert a vastag poliuretán talp kompenzálja a landolàst. Azonban a vastag talp miatt ezek a cipők nehezebbek és kevésbé rugalmasak, mint versenytársaik. Vulkanizált talpú cipők előnye a sokkal vékonyabb talp ezèrt sokkal könnyebb, rugalmasabb és sokkal jobb board érzetet tesz lehetővé. Gyenge pontjuk az, hogy az alsó rész keskeny gumi csíkkal van hozzà erősítve a talphoz ami idővel elválhat, illetve a talp is hamarabb kopik. 

2. Magasszàrú vagy alacsony?

A cipő formàjàt illetően a vélemények nagyban különböznek egymástól. Vannak, akik évek óta kedvelik a magasszárúakat. Bár ez elsősorban személyes preferencián alapul, a stílus tényező is döntő kritérium. A "high-cut"-ok olyan magas cipők, amelyek a boka fölè èrnek ès tartjàk azt. Az eredmény az, hogy a lábad sokkal stabilabb a cipőben, ami megvéd a sérüléstől. Sok deszkàs azonban úgy érzi, hogy a cipő magassága korlátozza a mozgás szabadságát, különösen a flip trükköknèl. Ezért kizárólag a lapos cipőket szeretik, amelyek a boka alà èrnek. Ezek a cipők könnyebbek és nagyobb mozgási tartományt biztosítanak az alacsonyabb szàrnak köszönhetően. Ennek ellenére mindkettő jó választás ès mindenki a stílusának megfelelőt válasszon.

 

3. Párnázottság

Nem csak a cipő magassága és a talp vastagsága, hanem a párnázottsàg is segít megelőzni a sérüléseket. Emellett növelik a cipő kényelmét. Különösen a sarok rèsznek és a cipő nyelvének kellően béleltnek kell lennie. De minél jobban párnázott, annál nehezebb lesz a cipőd és rosszab board érzésed lesz. Ha keskenyebb lábad van, inkább próbálj meg egy könnyebb lèpőt a biztonságos illeszkedés érdekében. Ezenkívül figyelni kell a következő deszkàs cipő vásárlásakor, hogy a veszélyeztetett kopási pontoknàl erősebb legyen. Különösen a felső rèsz és a sarok területén a cipőt kétszer vagy akár háromszor is varrni kell, hogy tartós legyen. Ezenkívül számos cipőt megerősítenek az ollie-területen, mivel ez a terület nagyon gyorsan elkopik.

- A skate cipők bőrből, textilanyagokból vagy különböző szintetikus anyagokból készülnek.

Figyelem!!!

A cipőket  mosógépbe ne mossuk! A mosás tönkreteszi a párnázást, a vízszigetelést és a ragasztót! A legrosszabb esetekben deformálhatja a cipő és teljesen hasznàlhatatlannà teheti!

Ha mèg ezek után sem vagy biztos a döntésedben, látogass el valamelyik üzletünkbe, vagy vàlogass a webshopon kedvedre:

http://www.criminalskate.hu/index.php?p=termekek&tul[]=7&tul[]=681